Olması Gereken

Gitme fikri gitmekten daha çok heyecanlandırıyor beni. Bir gün gidebilirim. Bunu bilmek güzel. Ama bugün gidemem. Bunu bilmek ne kadar güzel bilmiyorum. Ben ihtimal dahilinde olanları kesin şeylerden daha çok seviyor olmalıyım ya da cesur değilim düşündüğümün tam aksine. Cesur olmak neye tekabül ediyor, neye eşlik ediyor emin değilim. Bende çok az olmalı buna eminim. Bugün inandığımız, doğru kabul ettiğimiz tüm değerler yarın inanacaklarımızdan farklı ve olabildiğince yanlış olacaksa eğer -ki bence öyle, neden cesareti bugünden gösterip değerlerin evrimine öncülük edemiyoruz. Ya da şahsım adına konuşursam, neden ben bu kadar cesur olamıyorum!
Cesur olma fikri, cesur olmaktan farklı bir şey. Cesur olmak, istenen, herkesten beklenen bir değer olmalı. Sanıyorum ki bu sebeple cesur olma fikri oldukça arzulanır bir fikir. Ama gitmek öyle mi? Gidince arkanda mutlaka bir şey bırakırsın. Hem gitmek aynı zamanda terk etmektir, belki bir şehri, belki bir sevgiliyi… Bazen terk etmek kaçınılmazdır, biliyorum. Bazen de gitmek, kaçmaktır. Ama bazen gitmek, çözümdür. Tüm sorunlar sen gidince çözülür. Varlığın bir sorundur, yokluğun çözüm. Gidince ardında bıraktıklarını düşünmene gerek kalmaz. Olması gereken olmuştur. Olması gereken. Kilit sözcükler. Bir şeyin olması gereken şey olduğuna nasıl emin olabiliriz? Önümdeki alternatif geleceklerden birini seçmiş olmam, en doğrusunu seçtiğim anlamına gelmez ki. Yaptığım seçimler yalnızca beni etkilemez ki.
Gitme fikri bir başkaldırı, bir özgürlük isteği ya da bir vazgeçiş olabilir. Ya da daha birçok şey. Ama gitmek başkadır. Tamamen bir seçimdir. Gittiğinde hiçbir şey düzelmeyebilir, istediğin gibi olmayabilir, bekleneni vermeyebilir ama bunu sen seçmişsindir, kırılıp dökülsen de, ağlayıp sızlansan da seçimini yaptığın için mutlusundur, ya da öyle olmalısındır. Olması gereken budur. Olması gereken, yine aynı kilit sözcükler. Seçimi sen yaptığın halde mutlu olamıyorsan, cesur olma fikrini bile kabullenememişken cesaretli olmanın bedelini ağır ödemişsen geri dönmek istemez misin?
Geri dönme fikri geri dönmekten daha zordur. Çoğu zaman kişiliğin, belki de gururun geri dönme fikrine karşı gelir. Ama bu kararı aldıktan sonra dönmek çok kolaydır. Her şeyi göze almışsın demektir bu. Dönersin, gittiğinde gösterdiğinden daha çok cesaret gerektirir ama yaparsın bunu. Giderken seni bekleyeni bilmezsin ama dönerken neler beklediğini bilirsin ya da az çok tahmin edersin. Bilirsin ki döndüğünde hiçbir şey istediğin gibi olmayacaktır. Sen dönerek büyük bir fedakârlık yaptığını zannedersin ama giderken kalanlara neler yaptığını tam olarak bilemediğinden, istediğini bulamazsın döndüğün yerde. Böyle olmayabilir elbette. Gidince dönmek istemeyebilir insan, ya da dönünce her şeyi daha güzel bulabilir. Cesaret herkese biraz gereklidir fakat mutlaka düşünmelidir insan.